با تغییر دولت و سرکار آمدن تیم جدید اقتصادی و عمرانی، ضروری است که فعالان این حوزه در صدد شناخت اهداف و برنامههای این تیم برآیند تا بتوانند درک و بینشی نسبت به وضعیت آینده به دست آورند.
مهمترین برنامهی دولت، ساخت بیش از یک میلیون مسکن در هر سال عنوان شده است. به نظر میرسد که «طرح جهش تولید مسکن» که به تازگی در مجلس تصویب و به تایید شورای نگهبان نیز رسیده است، همراستا با همین برنامه است.
باید در نظر داشت که اگرچه در سال 1392 میانگین تولید مسکن در سال 700 هزار واحد بوده است اما در حال حاظر متوسط سالانه تولید مسکن حدود ۴٠٠ هزار واحد در سال است. یعنی اگر میزان فعلی ساخت و 5/2 برابر شود، این هدف عملی شده است.
برای ساخت مسکن به سرمایه، زمین، مصالح، نیروهای متخصص و زیرساخت نیاز داریم. از بین اینها زمین و نیروهای متخصص چالش خاصی نخواهد بود. کشور پر است از سرمایههای انسانی و زمینهای بسیاری در اختیار دولت است. علاوه بر این زمینها میتوان طرحهای توسعه بافتهای فرسوده را نیز در پیش گرفت.
اما برای پیاده سازی این پروژهی عظیم، دولت حتما باید به این موارد رسیدگی کند:
- تامین مالی پروژه
- تامین مصالح ساختمانی
- تامین زیرساختها (برق، آب، گاز، اینترنت، راه، حملونقل و…)
چالش تامین مالی شاید کلیدیترین مساله پیش رو باشد. با توجه به وضعیت تورم در کشور، دست دولت در استفاده از بعضی منابع پولی بسته است. از سوی دیگر اگر در نتیجهی این طرح شاهد رشد تورم باشیم، زیان و خسرانی را به ملت وارد کردهایم که خلاف اخلاق و شریعت است. احتمالا دولت، سعی خواهد کرد بخش تعاون را توسعه داده و همچنین از منابع بانکی و ابزارهای مالی مثل بورس و بازار بدهی استفاده کند.
اگر مایل بودید بیشتر در این باره بدانید میتوانید این مطالب را بخوانید:
بررسی شرایط ساخت یک میلیون واحد مسکونی با حضور وزیر راه و شهرسازی از ایرنا
رفتارشناسی بازارملک در دولت جدید از دنیای اقتصاد
آیا ظرفیت ساخت سالانه 1 میلیون مسکن در ایران وجود دارد؟ از خبرگزاری فارس
تبدیل وعده ساخت یک میلیون مسکن در سال به قانون از تجارتنیوز
باید تا مشخص شدن جزییات طرح چهار میلیون مسکن، کمی صبر کنیم. آن موقع میتوان با دقت بالاتری از نظر متخصصین و کارشناسان برای سنجش آینده مسکن بهره برد.