این مقاله بخشی از «راهنمای برنامه ریزی کسب و کار» است، و شامل لیستی از مقاله هاییست که به شما در روند برنامه ریزی کمک می کنند.
طرح کسب و کار چیست؟ در ساده ترین شکل، طرح کسب و کار یک راهنماست؛ نقشه ی راهی برای کسب و کارتان، که اهداف و جزئیات نحوه برنامه ریزی شما برای دستیابی به آن اهداف را بیان می کند.
در این مقاله، بخش های مختلف طرح کسب و کار و موارد زیر را بررسی می کنیم:
- چه کسی به طرح کسب و کار نیاز دارد.
- چگونه طرح کسب و کار درستی را انتخاب کنیم.
- بخش های مهمی که هر طرح کسب و کاری باید داشته باشد.
- چگونه می توان با استفاده از طرح، سریعتر از رقابت رشد کرد.
برای شروع، این ایده منسوخ را باور نکنید که طرح کسب و کار باید، مثل مقاله ای که مجبور به نوشتن آن هستید، یک سند طولانی و رسمی باشد. این ایده دیگر درست نیست. هرچند که کسب و کارها می توانند از طریق فرایند برنامه ریزی کسب و کار، به مزایای بزرگی دست یابند، اما فقط زیر مجموعه کوچکی از آنها، برای جستجوی سرمایه گذاران یا حمایت از وام تجاری، به سند رسمی طرح کسب و کار نیاز دارد.
اکثر ما برای استفاده ی داخل شرکت، فقط به طرح کسب و کار اولیه (ناب)، که شامل لیستی از نقاط گلوله (تک جمله یا عبارت کوتاه) و پیش بینی های مهم است نیاز داریم. کسب و کارهای خوب همیشه طرح اولیه ی خود را به روز نگه می دارند.
طرح خود را همین امروز شروع کنید!
طرح کسب و کار اولیه می تواند برای بعضی ها خبر خوبی باشد، چون فرایند برنامه ریزی را راحت تر می کند. شما آن را ساده شروع می کنید، و به صورت اساسی گسترش می دهید. نباید کاری که هدف کسب و کارتان نیست را توضیح دهید، بنابراین (به عنوان مثال) لازم نیست تیم مدیریت را شرح دهید، مگر اینکه برای افراد خارج از شرکت به آن بخش نیاز داشته باشید. در این مورد، اطلاعات بیشتری در بخش طرح اولیه در اختیارتان قرار خواهد گرفت.
علاوه بر این، امروزه حتی برای شما هم که واقعا نیاز به تولید سند طرح کسب و کار دارید، نوشتن طرح کسب و کار رسمی نسبت به گذشته راحت تر شده است. این روزها، طرح های کسب و کار، نسبت به هر زمان دیگری ساده تر، کوتاه تر و آسان تر شده اند. روزهایی که طرح های کسب و کار 30 یا 40 صفحه بودند دیگر گذشته است؛ طرح های کسب و کار جدید کوتاه تراند، نوشتن و خواندنشان (خوشبختانه) راحت تر است.
بیایید با اصول اولیه شروع کنیم.
طرح کسب و کار چیست؟
اگر تا به حال یک ایده کسب و کار را به همراه چند کاری که باید انجام دهید، روی دستمال کاغذی نوشته اید، پس می توان گفت که طرح کسب و کار یا حداقل مؤلفه های اساسی آن را نوشته اید. اساسا طرح کسب و کار، فقط طرحی است که نحوه ی فعالیت و چگونگی موفقیت کسب و کار شما را نشان می دهد.
اندازه طرحتان چقدر باید باشد؟
معمولا طرح کسب و کار، طولانی تر از لیست روی دستمال کاغذی است (هرچند، همانطور که در زیر خواهید دید، شاید گاهی اوقات ایده آل باشد که بتوانید کل طرح کسب و کار خود را در یک صفحه بنویسید). درعمل، برای من و بسیاری از کسب و کارهای واقعی، نوشتن طرح کسب و کار به راحتی نوشتن طرح اولیه است؛ که فقط دارای چند نقاط گلوله (که روی استراتژی ها و روش ها تمرکز دارند)، رویدادهای مهم (که وظایف و مسئولیت ها را پیگیری می کنند) و پیش بینی های مهم مالی مورد نیاز طرح، مانند جریان نقدینگی، هزینه ها و بودجه است.
چگونه باید طرح کسب و کار خود را ارائه دهید؟
نکته ای در مورد قالب: طرح های کسب و کار فقط زمانی باید به اسناد چاپی تبدیل شوند که بخواهید اطلاعات خود را با افراد خارج از شرکت یا اعضای تیمتان به اشتراک بگذارید. در غیر این صورت، باید به صورت اسناد پویایی باشند که در رایانه خود نگه می دارید.
این طرح همیشه ادامه دارد، یعنی دائما باید آنرا تغییر دهید، زیرا می بایست مرتبا سلامت کسب و کار خود را ارزیابی کنید؛ بنابراین نسخه چاپی مانند عکسی است که از طرحتان در روز اول چاپش گرفتید.
طرح رسمی شما باید شامل چه مواردی باشد؟
اگر واقعا به سند رسمی طرح کسب و کار نیاز دارید، بنابراین باید شامل المان های زیر باشد:
- خلاصه اجرایی
- نمای کلی (خلاصه) شرکت
- اطلاعاتی در مورد محصولات و خدمات شما
- برنامه بازاریابی تان
- لیستی از رویداد های مهم شرکت
- اطلاعاتی در مورد هر یک از اعضای تیم مدیریت و نقش آنها در شرکت
- جزئیات برنامه مالی شرکت شما
اینها معمولا «بخش» یا «فصل» طرح کسب و کار نامیده می شوند، که در ادامه خیلی دقیق تر به هر یک از آنها می پردازیم.
چند وقت یکبار باید طرح کسب و کارتان را اصلاح نمایید؟
در تمام موارد، مهمترین عنصر برنامه ریزی کسب و کار، برنامه بررسی است؛ زمان های مشخصی را برای بررسی میزان پیشرفت اهداف تان تعیین کنید.
زمان آن رسیده که پیشرفت خود را در رویدادهای مهم بررسی کرده و واقعیت ها را با پیش بینی های مالیتان مقایسه کنید. تا زمانی که بررسی و بازنگری منظم انجام نشود، طرح کسب و کار شما اشتباه است؛ چرا که فرایندهای بررسی و اصلاح بسیار مهم اند.
چه کسی به طرح کسب و کار نیاز دارد؟
اگر برای تکمیل درآمدتان، فقط قصد دارید چند کار آزاد انتخاب نمایید، می توانید از طرح کسب و کار استفاده نکنید. اما، اگر می خواهید فعالیت مهمتری را شروع کنید، که احتمالا به مقدار قابل توجهی زمان، پول و منابع نیاز دارد، پس باید یک طرح کسب و کار بنویسید.
اگر در مورد کسب و کارتان جدی هستید، برای موفقیت شما، جدی گرفتن برنامه ریزی بسیار مهم است.
متاسفانه، بسیاری از افراد فقط برای شروع کسب و کار جدید یا درخواست وام تجاری، به طرح های کسب و کار فکر می کنند. اما طرح های کسب و کار برای اداره ی کسب و کار (یا برنامه ریزی استراتژِیک) هم ضروری هستند و فرقی نمی کند که به وام یا سرمایه گذار جدیدی نیاز دارید یا خیر. کسب و کارهای موجود، باید طرح هایی داشته باشند که با تغییر شرایط بازار و به وجود آمدن فرصت های جدید، بتوان آن ها را حفظ و به روز کرد.
هر کسب و کاری دارای اهداف بلند مدت و کوتاه مدت، اهداف فروش و بودجه ی هزینه ها است. طرح کسب و کار، شامل همه این موارد است و به همان اندازه که می تواند برای یک کسب و کار 10 ساله که به دنبال توسعه است مفید باشد، همان قدر هم می تواند برای یک کسب و کار نوپا که سعی در کسب بودجه دارد موثر باشد.
1. کسب و کارهای نوپا (استارتاپ)
کلاسیک ترین سناریوی طرح کسب و کار، برای کسب و کارهای نوپاست؛ طرح کسب و کار به بنیانگذاران اینگونه شرکت ها کمک می کند تا چیزهای نامشخص را به بخش های معنی دار، مانند پیش بینی فروش، بودجه ی هزینه ها، رویدادهای مهم و وظایف تبدیل کنند.
به محض این که متوجه شدید نمی توانید بدون تعیین پیش بینی های فروش، هزینه ها و زمان پرداخت ها، میزان پول مورد نیازتان و زمان خرج کردن آن را تشخیص دهید، یعنی نیاز به طرح دارید. این قضیه برای همه ی استارتاپ ها صدق می کند و فرقی ندارد که آن ها برای مشارکت در سرمایه یا تامین سرمایه خطرپذیر جدید، نیاز به متقاعد کردن سرمایه گذار، بانک یا افراد خانواده دارند یا خیر.
در این حالت، طرح کسب و کار روی توضیح موضوعاتی، مانند اینکه شرکت قصد دارد چه کاری انجام دهد، چگونه می خواهد به اهدافش برسد و مهم تر از همه، چرا بنیانگذاران آن افراد مناسبی برای انجام این کار هستند، تمرکز می کند. همچنین طرح کسب و کار یک استارتاپ، جزئیات مربوط به سرمایه مورد نیاز برای شروع کسب و کار و مراحل اولیه توسعه را شرح می دهد.
2. کسب و کارهای موجود
طرح های کسب و کار، فقط مختص استارتاپ هایی که در حال راه اندازی یک کار بزرگ هستند نیست. کسب و کارهای موجود هم، نه تنها برای شناسایی تغییرات بازار و استفاده از فرصتهای جدید، بلکه برای مدیریت و هدایت استراتژیک کسب و کار خود نیز، می توانند از طرح کسب و کار استفاده کنند. آنها از طرحشان برای تقویت استراتژی، ساخت معیارها، مدیریت مسئولیت ها و اهداف، پیگیری نتایج، مدیریت و برنامه ریزی منابعی، از جمله جریان مهم نقدینگی و البته تنظیم «برنامه بررسی» (جهت مرور و اصلاح منظم طرحشان)، استفاده می نمایند.
طرح های کسب و کار می توانند محرک اصلی رشد کسب و کارهای موجود باشند. آیا می دانید کسب و کارهایی که طرح می نویسند و از آن برای مدیریت کسب و کار خود استفاده می کنند، نسبت به کسب و کارهایی که رویکرد «استفاده از تجربه به جای طرح» را بکار می برند، 30% سریع تر رشد می کنند؟. در مطالعه ی اندرو برک، استاد و مدیر موسس مرکز کارآفرینی عملکرد و اقتصاد بتانی در دانشکده مدیریت کرنفیلد، این نتیجه دقیقا ثابت شد.
برای کسب و کارهای موجود، داشتن یک روند قوی برنامه ریزی کسب و کار می تواند مزیت رقابتی به حساب بیاید و باعث رشد سریع تر و نوآوری بیشتر شود. در این کسب و کارها، طرح کسب و کار به جای سندی راکد، به ابزاری پویا تبدیل می شود که برای پیگیری رشد و یافتن مشکلات احتمالی قبل از به خطر افتادن کسب و کار به کار می رود.
انتخاب طرح مناسب با کسب و کارتان
با توجه به اینکه طرح های کسب و کار برای اهداف مختلفی ارائه می شوند، جای تعجب نیست که فرم های مختلف زیادی داشته باشند.
قبل از اینکه حتی شروع به نوشتن طرحتان نمایید، باید به این فکر کنید که مخاطب آن کیست و اهداف طرحتان چیست. هرچند که تقریبا در تمام طرح های کسب و کار بخش های مشترکی مانند، پیش بینی های فروش و استراتژی بازاریابی وجود دارند، اما قالب هایشان می توانند با توجه به مخاطب و نوع کسب و کار بسیار متفاوت باشند.
به عنوان مثال، اگر شما در حال ساختن طرحی برای شرکت بیوتکنولوژی هستید، طرحتان دربرگیرنده ی جزئیات مراحل تصویب دولت خواهد بود. اگر برای رستورانی طرح می نویسید، حتما باید در آن جزئیات مربوط به مکان و نوسازی را بیان کنید. زبانی که در طرح کسب و کار شرکت بیوتکنولوژی استفاده می کنید، بسیار فنی تر از زبان مورد استفاده در طرح رستوران خواهد بود.
طرح ها همچنین می توانند از لحاظ اندازه، جزئیات و ارائه، تفاوت زیادی باهم داشته باشند. طرح هایی که هرگز از دفتر خارج نمی شوند و فقط برای برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک داخلی مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است از زبانی معمولی استفاده کنند و آراستگی چندانی نداشته باشند.
از طرف دیگر، طرحی که برای میز یک سرمایه دار برتر در نظر گرفته می شود، دارای آراستگی بالایی خواهد بود و روی تیم و جنبه هایی از کسب و کار تمرکز می کند که رشد بالایی دارند و نتایج خیره کننده ای ارائه می دهند.
در اینجا مرور کوتاهی از سه نوع رایج طرح کسب و کار آورده شده است:
طرح کسب و کار تک صفحه ای
طرح کسب و کار تک صفحه ای دقیقاً همان چیزی است که به نظر می رسد: خلاصه ای سریع از کسب و کار شما که در یک صفحه ارائه می شود. منظور این نیست که با فونت کوچک، حجم زیادی از اطلاعات را در یک صفحه بگنجانید؛ یعنی اینکه کسب و کارتان باید با زبانی کاملا مختصر و دقیق توصیف شود.
طرح کسب و کار تک صفحه ای برای دو هدف به کار می رود. اول، می تواند ابزاری عالی برای معرفی کسب و کار به افراد خارج از شرکت، مانند سرمایه گذاران بالقوه باشد. از آنجایی که سرمایه گذاران زمان بسیار کمی برای خواندن طرح های مفصل کسب و کار دارند، یک طرح ساده ی تک صفحه ای اغلب رویکرد بهتری برای استفاده در جلسه اول است. بعدا در فرآیند کار، به طرح دقیق تری نیاز پیدا می شود، اما برای شروع، طرح تک صفحه ای بسیار عالی است.
دوم، این قالب ساده می تواند برای شرکت هایی که در مراحل اولیه ی کار خود هستند و فقط می خواهند ایده هایشان و نکات اصلی آن را به طور خلاصه شرح دهند عالی باشد. فکر کنید طرح کسب و کار تک صفحه ای شما، نسخه ی گسترده تر ایده هایی است که روی دستمال کاغذی نوشتید. نگه داشتن ایده کسب و کار در یک صفحه باعث می شود که بتوانید کل مفهوم را در یک نگاه مشاهده کنید و به محض ظهور ایده های جدید، مفاهیم را به سرعت اصلاح نمایید.
طرح کسب و کار اولیه (ناب)
طرح اولیه، از طرح کسب و کار تک صفحه ای دقیق تر است و اطلاعات مالی بیشتری را در بر می گیرد، اما مانند طرح های کسب و کار قدیمی طولانی نیست. طرح های اولیه به احتمال زیاد در داخل شرکت، به عنوان ابزاری برای برنامه ریزی و رشد استراتژیک، استفاده می شوند.
طرح کسب و کار اولیه، تشریفاتی که هنگام ارائه ی خارجی طرح جهت کسب وام یا سرمایه گذار نیاز است را شامل نمی شود؛ و تقریبا به طور ویژه روی استراتژی کسب و کار، روش ها، رویدادهای مهم، معیارها، بودجه ها و پیش بینی ها تمرکز دارد.
این طرح های کسب و کار اولیه، بخش هایی مانند تاریخچه شرکت و تیم مدیریت را ندارند، چون تقریباً همه افراد شرکت این اطلاعات را می دانند. اگر طرحتان را برای سرمایه گذاران نمی نویسید، بخش استراتژی خروج را از آن حذف کنید چون دیگر نگران خارج شدن از کسب و کار نیستید.
ساده ترین طرح کسب و کار اولیه از نقاط گلوله (برای تعریف استراتژی، روش ها، تاریخ ها و وظایف خاص و مشخص)، و اعداد مهم، مانند فروش ها، هزینه ها و جریان نقدینگی استفاده می کند. طرح های اولیه هنگام چاپ فقط پنج تا 10 صفحه هستند؛ ولی تعداد کمی از آن ها نیاز به چاپ دارند. حداقل یک بار در ماه آنها را بررسی و اصلاح نمایید. نوشتن نخستین طرح اولیه تنها چند ساعت (یا کمتر) و بررسی و بازبینی ماهانه ی آن یک یا دو ساعت طول می کشد.
طرح های کسب و کار اولیه، ابزارهای مدیریتی هستند که برای هدایت رشد شرکت های نوپا و کسب و کارهای موجود استفاده می شوند. آنها به صاحبان کسب و کارها کمک می کنند تا تصمیمات استراتژیک بگیرند و پیشرفت خود را در راه رسیدن به اهدافشان اندازه گیری نمایند.
طرح کسب و کار خارجی (یا سند استاندارد طرح کسب و کار)
طرح های کسب و کار خارجی، یا همان سندهای رسمی طرح های کسب و کار، به گونه ای طراحی شده اند که اطلاعاتی را در خصوص کسب و کار در اختیار افراد خارج از شرکت قرار دهند. متداول ترین دلیل استفاده از یک طرح کسب و کار کامل، ترغیب سرمایه گذاران برای تامین بودجه ی کسب و کار است و دومین دلیل آن، حمایت از درخواست وام می باشد. گاهی اوقات، از این نوع طرح کسب و کار برای استخدام، آموزش یا جذب کارمندان اصلی نیز استفاده می شود، اما خیلی رایج نیست.
سند رسمی طرح کسب و کار، فرم توسعه یافته ی طرح داخلی یا همان طرح اولیه است. این طرح، در واقع تصویری از طرح داخلیست که یک زمانی به آن شکل بوده است. طرح داخلی از نظر آراستگی و تشریفات کوتاه است، اما سند رسمی طرح کسب و کار باید بسیار خوب ارائه شود، و بیشتر به جزئیات مربوط به زبان و قالب توجه کند.
علاوه بر این، طرح خارجی جزئیات مربوط به نحوه ی استفاده از بودجه احتمالی را نیز توضیح می دهد. سرمایه گذاران بدون داشتن پشتوانه، هیچ پول نقدی را به شما نمی دهند؛ آن ها می خواهند بدانند که پولشان چگونه استفاده می شود و بازده مورد انتظار سرمایه گذاری آنها چقدر است.
و در آخر، طرح های خارجی روی تیمی که در حال ساخت شرکت است، تاکید جدی دارد. سرمایه گذاران به جای ایده ها، روی افراد سرمایه گذاری می کنند، بنابراین مهم است که شرح مختصری از اعضای اصلی تیم و اینکه پیشینه و تجربه آنها چگونه به رشد شرکت کمک می کند، ارائه دهید.
چه چیزهایی را باید در طرح کسب و کار رسمی خود وارد کنید؟
ما در مورد چند نوع مختلف طرح های کسب و کار بحث کردیم، اما المان هایی وجود دارند که تقریباً در تمام این طرح ها یافت می شوند. این مؤلفه ها، شامل برنامه بررسی، خلاصه استراتژی، رویدادهای مهم، مسئولیت ها، معیارها (اهداف عددی قابل ردیابی) و پیش بینی های اولیه هستند. پیش بینی ها دربرگیرنده ی فروش، مخارج، هزینه ها و جریان نقدینگی می باشند.
این المان های اصلی، همزمان با نیاز کسب و کار برای رسیدن به اهداف واقعی خود، به صورت اساسی رشد می کنند.
ترتیبشان خیلی مهم نیست؛ بنابراین اگر طرحی کلی دارید که نتیجه بخش است، پس خودتان را برای ساخت طرحی «درست» به زحمت نیندازید. در اینجا، چیزهایی که معمولا در طرح ها گنجانده می شوند، عنوان شده است:
خلاصه اجرایی
طبق یک مَثل قدیمی: «شما هرگز شانس دوباره، برای ایجاد تاثیر اولیه را نخواهید داشت»؛ خلاصه اجرایی کسب و کارتان نیز مانند کارت ویزیت شماست و باید مختصر بوده و به نکات برجسته ی طرحتان اشاره کند. اکثر سرمایه گذاران بالقوه فقط همین بخش را می خوانند، پس باید قانع کننده و جذاب باشد.
خلاصه اجرایی باید در برگیرنده ی خلاصه ای از مشکلی که کسب و کارتان حل می کند، راه حل شما برای حل این مشکل، بازار هدف کسب و کار، نکات مهم مالی و همچنین خلاصه ای از اینکه در تیم مدیریت چه کسی کدام کار را انجام می دهد باشد.
هرچند که انتقال همه چیزهایی که می خواهید در خلاصه اجرایی شما باشد دشوار است، اما کوتاه نگه داشتن آن بسیار مهم است. اگر بتوانید نظر بیننده را جلب کنید، او با خواندن ادامه ی طرح، جزئیات بیشتری بدست می آورد. می توانید از طرح کسب و کار تک صفحه ای خود، به عنوان خلاصه اجرایی استفاده کنید. و LivePlan جایگزین بسیار خوبی به شما ارائه می دهد که (از اوت 2018) آن را صفحه معرفی یا همان خلاصه ی استاندارد نامیده است.
فرصت
در این بخش مفید طرح های رسمی، بازار توصیف می شود، از جمله تجزیه و تحلیل بازار، داده ها، پیش بینی ها، توصیف ها و رقابت.
بازار هدف
همانقدر که ضروری است شرکت شما مشکل واقعی مردم یا کسب و کارهای دیگر را حل کند، به همان اندازه مهم است که بداند به چه کسی محصول می فروشد. شناخت بازار هدف تان، برای ایجاد کمپین های بازاریابی و فرآیندهای فروش بسیار اهمیت دارد. و علاوه بر بازاریابی، بازار هدف شما نیز در تعیین نحوه ی رشد شرکت تان موثراند.
روند بازار
همین حالا، مهمترین تغییراتی که در بازار هدف شما اتفاق می افتد را شرح دهید. آیا نیازها، آمارهای جمعیت شناختی یا ترجیحات مشتریان بالقوه به طرز قابل توجهی در حال تغییر است؟ به خوبی توضیح دهید که چگونه این روندها از محصولات یا خدمات شما در برابر رقبایتان حمایت می کنند.
به عنوان مثال، اگر بازار هدف شما، به طور فزاینده ای از تلفن های هوشمند برای انجام کارهایی استفاده می کند که قبلا با رایانه آن ها را انجام می داده، در این صورت شاید نرم افزار موبایلی که در حال ساخت آن هستید، موقعیت خوبی برای گرفتن بخش بزرگتری از بازار باشد.
رشد بازار
توضیح دهید که چگونه بازار هدف شما در سالهای اخیر رشد کرده یا کوچک شده است. بدیهی است که انجام تحقیقات در اینجا مهم است. برای سنجش رشد بازار می توانید از جستجوهای اینترنتی، انجمن های تجاری، شرکت های بازار پژوهی، روزنامه نگارانی که بازار شما را پوشش می دهند یا سایر منابع معتبر استفاده کنید. بازار رو به رشد، دلگرم کننده است، زیرا نشان دهنده ی این است که در سالهای آینده تقاضای بیشتری برای راه حل شما وجود خواهد داشت. طبق این گفته، شما هنوز هم می توانید در یک بازار ضعیف یا قراردادی موفق شوید. فقط مهم است که خودتان اعتراف کنید، خلاف جهت رودخانه شنا می کنید.
رقابت
مشتریان شما برای رفع نیازهای خود چه گزینه های دیگری دارند و چه چیزی باعث می شود راه حل شما برای آنها بهتر باشد؟
اجرا
محصولات و خدمات
بخش محصولات و خدمات طرح کسب و کار شما، به این موضوع مهم می پردازد که شما قصد دارید به چه چیزی برسید. در این بخش، باید مشکلی که حل می کنید، چگونگی حل آن، طرح و مزیت رقابتی کسب و کار خود را به تفصیل بیان کنید.
بسته به نوع شرکتی که در حال راه اندازی آن هستید، این بخش همچنین می تواند فن آوری های مورد استفاده شما، مالکیت معنوی که در اختیار دارید و سایر عوامل مهم مربوط به محصولاتی که اکنون می سازید و یا قصد ساختشان را دارید، به طور مفصل بیان کند.
بازاریابی و فروش
طرح بازاریابی و فروش، جزئیات استراتژی هایی را که از آن ها برای رسیدن به بازار هدف خود استفاده میکنید شرح می دهد. این بخش از طرح کسب و کارتان، خلاصه ای از چگونگی قرارگیری شرکت شما در بازار، نحوه ی قیمت گذاری محصولات و خدمات تان، چگونگی ارتقاء پیشنهادات شما و هرگونه فرآیند فروشی که نیاز دارید را ارائه می دهد.
عملکرد ها
بسته به ویژگی های خاص کسب و کار خود، می توانید برنامه های مربوط به مکان ها، امکانات، فناوری و مسائل نظارتی را نیز اضافه کنید.
رویدادهای مهم و معیارها
طرح ها، بدون اجرای قوی فایده ای نخواهند داشت. در فصل های رویدادهای مهم و معیارهای طرح کسب و کار خود، وظایف مشخصی که قصد انجام آن ها را دارید، موعد های مقرر و نام افرادی که مسئولیت آن ها را بر عهده دارند، بیان کنید.
در این فصل، باید معیارهای کلیدی که برای پیگیری رشد کسب و کار خود استفاده می کنید هم، به تفصیل بیان نمایید؛ که می تواند شامل تعداد فروشهای انجام شده توسط لیدها (مشتری های راغب)، تعداد بازدیدهای صفحه ی وب سایت شما یا هر معیار مهم دیگری باشد که به تعیین سلامت کسب و کارتان کمک می کند.
نمای کلی (خلاصه) شرکت
در طرح های خارجی نمای کلی شرکت، خلاصه ای از ساختار حقوقی، مالکیت، تاریخچه و مکان شرکت است. معمولا بیانیه ماموریت را نیز در خلاصه شرکت اضافه می کنند، اما مطمئنا بخش اصلی طرح های کسب و کار نیست.
اغلب، بخش خلاصه شرکت از طرح های داخلی حذف می شود.
تیم
فصل تیم مدیریت طرح کسب و کار، برای کارآفرینانی که به دنبال سرمایه گذاری هستند بسیار مهم است؛ اما می تواند تقریباً در تمام طرح های دیگر حذف شود.
بخش تیم مدیریت، باید شامل اطلاعات تیم مربوطه باشد و توضیح دهد آیا پرسنل مدیریتی شما از افراد مناسبی برای انجام نقش ها تشکیل شده است. با این وجود، ایده های خوب کم ارزش اند؛ این کارآفرینان با استعداد هستند که می توانند آن ایده ها را بگیرند و به کسب و کارهای پررونق تبدیل کنند.
طرح های کسب و کار، نه تنها باید نقاط قوت کسب و کار را بشناسند، بلکه می بایست حوزه هایی که نیاز به پیشرفت دارند و شکاف هایی که باید پر شوند را هم شناسایی کنند. شناخت شکاف تیم مدیریت نشان دهنده ی دانش و دوراندیشی شماست، نه عدم توانایی تان در ایجاد کسب و کار.
برنامه مالی
برنامه مالی، تقریبا بخش مهم تمام طرح های کسب و کار است. اجرای یک کسب و کار موفق به این معناست که به میزان پولی که به دست می آورید، و پولی که هزینه می کنید توجه زیادی نمایید. یک طرح مالی خوب می تواند برای کمک به تعیین زمان استخدام کارمندان جدید یا خرید قطعه جدیدی از تجهیزات، مفید باشد.
اگر شما مبتدی هستید و یا به دنبال تامین بودجه اید، طرح مالی قوی به شما کمک می کند تا بفهمید برای شروع یا رشد کسب و کارتان به چه میزان سرمایه نیاز دارید، در نتیجه متوجه خواهید شد که چقدر پول باید از بانک یا سرمایه گذاران درخواست کنید.
یک طرح مالی معمولی، شامل موارد زیر است:
- پیش بینی فروش
- طرح پرسنلی
- بیانیه ی سود و زیان
- بیانیه جریان نقدینگی
- ترازنامه
با استفاده از طرح کسب و کارتان به موفقیت برسید
من قبلاً در این مقاله ذکر کردم: کسب و کارهایی که طرح های کسب و کار می نویسند، 30 درصد سریعتر از آن هایی که طرح ندارند رشد می کنند. اگر تنها یک قدم ساده در پیشبرد هرگونه برنامه ای بردارید، مطمئناً کسب و کارتان، نسبت به آن هایی که بدون برنامه ای مشخص به پیش می روند، مزیت رقابتی خوبی بدست می آورد.
اما فقط نوشتن طرح کسب و کار، موفقیت شما را تضمین نمی کند.
بهترین راه بدست آوردن ارزش از طرح کسب و کارتان، استفاده از آن به عنوان ابزار مدیریتی در حال پیشرفت است؛ برای انجام این کار، طرح کسب و کار شما باید دائما مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد تا منعکس کننده ی شرایط فعلی و اطلاعات جدیدی باشد که هنگام اداره ی کسب و کارتان جمع آوری می نمایید.
وقتی کسب و کاری را اداره می کنید، هر روز چیزهای جدیدی یاد می گیرید: مشتریان شما چه چیزی دوست دارند، چه چیزهایی را دوست ندارند، کدام روش بازاریابی موفق بوده و کدامشان نتیجه بخش نبوده است. طرح کسب و کارتان باید نشان دهد که شما چیزهای جدیدی یاد گرفته اید و می توانید استراتژی آینده خود را هدایت کنید.
به نظر کارهای زیادی باید انجام دهید، اما لزوما این طور نیست.
نکاتی برای بدست آوردن بیشترین ارزش از طرح تان در کمترین زمان
1. برای ترسیم سریع استراتژی خود از طرح کسب و کار تک صفحه ای استفاده کنید. این سند را برای مرور دوره ای استراتژی های خود بکار ببرید. آیا هنوز هم همان مشکل قبلی مشتریان را حل می کنید؟ آیا بازار هدف شما تغییر کرده است؟
2. برای ثبت فرآیندهایی که نتیجه بخش هستند، از طرح اولیه کمک بگیرید. این سند را با کارمندان جدید در میان بگذارید تا تصویر روشنی از استراتژی کلی شما داشته باشند.
3. رویدادهای مهمی که قصد دارید در 30 روز آینده انجام دهید را مشخص نمایید. این وظایف را به اعضای تیم خود اختصاص دهید، برایشان تاریخ تعیین کنید و در صورت لزوم بخشی از بودجه خود را به این کار اختصاص دهید.
4. پیش بینی فروش و بودجه ی هزینه های خود را به روز نگه دارید. به محض اینکه اطلاعات بیشتری در مورد الگوهای خرید مشتری بدست آوردید، پیش بینی خود را اصلاح کنید.
5. حداقل ماهی یکبار، بودجه و پیش بینی های برنامه ریزی شده خود را با نتایج واقعی تان مقایسه کنید. طرح خود را بر اساس نتایج تنظیم نمایید.
6. آخرین و مهمترین جنبه استفاده از طرح کسب و کار شما به عنوان موتور رشد این است که به صورت ماهانه آن را بررسی کنید. لازم نیست بررسی، بیش از یک ساعت طول بکشد، اما باید به طور منظم و هر ماه انجام شود. در بررسی ماهانه خود، اعداد مهمتان را با برنامه خود مقایسه کنید، رویدادهای مهمی که قصد انجامشان را دارید بررسی کرده، رویدادهای مهم جدید تنظیم نمایید و بررسی سریعی از استراتژی کلی خود انجام دهید.
این کار آسان تر از چیزی است که به نظر می رسد و خیلی سریع می تواند شما را جزو آن دسته از کسب و کارهایی کند که «30 درصد» سریعتر از بقیه رشد می کنند.